Walkie Talkie

Att skaffa sig en walkie talkie (en så kallad kommunikationsradio) har väl aldrig varit hetare än nu i dessa tider, med Ryssland som invaderat Ukraina och hotat hela nationer med konsekvenser om vi lägger oss i kriget.  Att just walkie talkie har ökat i popularitet är för att det är väldigt praktiskt att ha en komradio i krisberedskap eftersom det mobila nätet hotas att slås ut och då kan vi inte kommunicera längre med varandra via de telemaster vi är vana vid. Det är här som walkie talkien blir viktig.  En komradio kan inte täcka upp längre än max 1 mil, och då om vädret är bra, annars kortare.

Varför walkie talkie?

Som sagt, det kan bli vårt enda kommunikations medie om telemasterna slås ut vid attack eller krig. En walkie talkie kan du lätt ha i din krisberedskaps låda då den inte kräver något underhåll. Den är väldigt lätt att använda så vem som helst kan sända från den utan att behöva lära sig hur man använder den innan. Det är bara att trycka in sändarknappen medan du pratar och sedan släppa den för att höra den andra personens svar. Det är ingen garanti att det går att få kontakt med andra walkie talkies då det beror på avståndet dem emellan. Är det bergigt och tät skog så kan räckvidden vara kraftigt begränsad till några kilometer. Men inom familjen kan det vara bra att använda ifall mobilerna slagits ut.

Licensfria walkie talkies

Många undrar om man verkligen behöver licens för att få använda eller köpa en walkie talkie. Svaret är att det finns en mängd olika sorters walkie talkies där en del modeller kräver licens och andra inte. Om du ska inhandla en licensfri komradio ska du leta efter någon som finns i gruppen kallad PMR 446. Vissa walkie talkies används vid jakt som du ska ha licens för. Dessa har längre räckvidd än de licensfria.